טיפול בכספים וברכוש של בן משפחה לאחר מותו

לכאב העצום שכרוך באובדן בן משפחה מתלווה פעמים רבות התמודדות נוספת, כשעל קרוביו של המנוח להתמודד גם עם הטיפול בנכסיו ובכספיו. במאמר שלפניכם תוכלו לקרוא על דרכי ההתמודדות במצבים השונים, ולהבין מה כוללים שלבי התהליך שיש לעבור כדי לטפל בכספים, בנכסים או בחובות שהשאיר המנוח.

כיצד ניגשים להסדיר עיזבון לאחר מות בן או בת משפחה?

ראשית יש לבחון האם קיימת צוואה אשר הותיר המנוח, במידה ואכן ישנה צוואה עליכם להגיש בקשה לצו קיום צוואה על מנת לקיים אותה. מטרתו של צו קיום הצוואה היא לחלק את הנכסים והכספים כפי שנרשם בצוואה וכך לתת תוקף להוראות שבה. חשוב לדעת שעל פי חוק מי שמחזיק בצוואה של אדם שנפטר מחויב להגישה לרשם מיד כשנודע לו על הפטירה של המנוח. כדי להגיש את הבקשה מומלץ להיעזר בעורך דין, וזאת כדי להימנע מעיכובים ומסיבוכים אפשריים.

במידה ואין צוואה יש להגיש בקשה לצו ירושה על מנת לחלק את רכוש המנוח ליורשיו על פי חוק, כפי שהם מופיעים בסעיף 10 לחוק הירושה. סדר היורשים לפי חוק מתחיל בבת או בן הזוג של המנוח, לאחר מכן ילדיו, נכדיו, הוריו, ואז שאר בני משפחתו המורחבת. המעבר מתרחש רק כאשר היורשים העדיפים לפי חוק נפטרו, ועל כן אם אדם מעוניין בשינוי ברירת המחדל שבחוק עליו לנסח ירושה.

בנוסף, היעדר צוואה מותירה אתגר גדול יותר ליורשים כיוון שללא צו צוואה תקף גופי צד ג' לא יענו לבקשה לחלק את נכסי הנפטר ליורשים (כגון בנקים, חברות ניהול לתיקי השקעות וכו'). מצב זה מחייב אתך היורשים להגיש בקשה לקבלת צו ירושה, שבעזרתו ניתן לחייב את הגופים האמורים לפעול להסדרת העברת הנכסים ליורשים לפי חוק, כדי שאלה יוכלו לבצע משיכת כספים מחשבון נפטר.

על מנת למנוע מצבים כאלו מומלץ לכל אדם לבצע עריכת צוואה ולקבוע את חלוקת רכושו לאחר מותו. כך, יוכלו להימנע הרוכשים מהתעסקות נוספת שכפי שניתן להבין אינה פשוטה בכלל תוך כדי התמודדות עם האבל ועם הקושי באובדן אדם קרוב. ישנם מספר חוקים החלים על צוואה כדי שתוכר ותהיה חוקית, וכדי לא להסתכן כדאי מאוד להיעזר באנשי מקצוע בעלי ניסיון בניסוח צוואות.  

מה קורה אחרי קבלת צו הצוואה או הירושה?

לאחר שמקבלים צו לקיום צוואה או צו ירושה מהרשם, על היורשים לברר האם המנוח הותיר אחריו חובות, ובמידה וכן על היורשים חלה חובת תשלום החוב בהתאם למה שקיבלו בעיזבון. כדאי מאוד לדעת שחובות אינם ניתנים להורשה, כך שאם ישנם חובות נפטר ללא ירושה הם לא יעברו ליורשים, אלא ינוקו מהעיזבון עד לסכום המקסימלי שקיים בו. כך למשל אם מנוח הותיר אחריו 100,000 ₪ חובות ורק 50,000 ₪ בעיזבון, לא יגבו את ההפרש מהיורשים, אלא הנושים שכלפיהם היה החוב יפסידו אותו.

לאחר הסדרת החובות, על היורשים לאתר את חשבונות הבנק של המנוח ולהעביר אותם על שמם. יש לבטל את הוראות הקבע, את הכרטיס אשראי של הנפטר ואת שאר החשבונות הקבועים שהותיר אחריו. במידה ולמנוח תשלום משכנתא פעיל יש להפעיל את ביטוח החיים כך שהביטוח יכסה את התשלומים העתידים שנותרו.

כיצד הדברים מתנהלים במקרה של מוות פתאומי?

למרבה הצער, חלק לא מבוטל ממקרי המוות קורים בפתאומיות וכך ההלם גדול אף יותר. במקרים כאלו, למשל כמו בתאונות דרכים, כדאי מאוד לגשת לעורך דין תאונות דרכים על מנת לממש את הביטוח בגין הנזק שנגרם לרכב ולפיצוי בגין נזקי הגוף של המנוח. עורך דין שהתמודד עם סיטואציות דומות בעבר יוכל לעזור לעבור את הרגעים הקשים ואת השוק הראשוני שנוצר עקב חוסר הוודאות והלחץ הנלווה לו.

מטרת עורך הדין היא לעזור ולדאוג לאפשר את המשך קיום המשפחה על ידי הפעלת התשלומים בגין קצבת שארים, איתור הביטוחים השונים שהיו למנוח, וכן תביעת נזקי הגוף שנגרמו לו עקב התאונה או התמודדות עם נזקי גוף שנגרמו לאחר. הליך הטיפול המשפטי בתוצאות תאונת דרכים קריטי לעתיד המשפחה שכן הוא עשוי להוביל לקבלת תשלומים או לחיוב לשלם לצד השני, ועל כן יש להתייחס אליו בכובד ראש ולהתכונן אליו היטב.

סיכומו של דבר

מוות של בן או בת משפחה תמיד כרוך בהתמודדויות לא פשוטות, כאשר חוץ מהעצב הגדול ישנם מספר דברים שיש לעשות מבלי שמכירים אותם מלפני, וכשתוך כדי אתם שרויים בהצפת רגשות ובקושי לתפקד. לכן, כדאי מאוד להיוועץ בעורך דין המתמחה בנושא טיפול בכספים וברכוש של בן משפחה לאחר מותו על מנת להצליח לעבור את התמודדויות ואת התקופה הקשה, תוך שאתם יודעים שהטיפול בנושא נעשה באופן מקצועי.

זכרו, למרות האובדן והקושי העצום – ובמיוחד כשמדובר על מוות פתאומי, על הכל ניתן להתגבר עם העזרה הנכונה. השתדלו שלא להתייאש ולהתמקד באנשים שנותרו אתכם, או לחילופין לערוך יפוי כוח מתמשך לתכנון העתיד.

המאמר נכתב בשיתוף עו"ד יפית אוחנה משרד העוסק בתביעות נזיקין וביטוח לאומי

נכתב ע"י עורכי הדין אופיר פדר וגלית שוקרון

נכתב ע"י עורכי הדין אופיר פדר וגלית שוקרון

עורך דין אופיר פדר הוא בן למשפחת עו"ד, אביו הוא השופט חנוך פדר ובעל תואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב, חבר בוועדת ההוצאה לפועל הארצית של לשכת עורכי הדין, מרצה בלשכת עוה"ד ובתוכנית שכר מצווה בנושאי פשיטות רגל והוצאה לפועל.
עורכת דין גלית שוקרון מרצה במרכז האקדמי פרס קורס חדלות פירעון, שותפה בחברת עורכי דין פדר, וראש מחלקת חדלות הפירעון מזה כ-13 שנים.