עריכת צוואה מונעת סכסוכים מיותרים בין היורשים לאחר לכתכם ומאפשרת לכם לקבוע בעודכם בחיים מי יירש את הרכוש והנכסים לאחר מותכם. כתיבת צוואה בעזרת עורך דין מנוסה המתמחה בענייני ירושות וצוואות מאפשרת לכם להיות בטוחים כי לאחר לכתכם הרכוש יחולק בדיוק לפי רצונכם.
החוק בישראל מאפשר לכל אדם כשיר משפטית, ומעל גיל 18, להחליט האם לערוך צוואה לפי רצונו החופשי. כדי להקל על אנשים לערוך את צוואתם, חוק הירושה בישראל מכיר ב-4 דרכים אפשריות לערוך צוואה בעלת תוקף משפטי מחייב:
הבחירה כיצד לערוך את הצוואה נתונה לבחירתכם בלבד, למעט צוואה בעל פה שאותה מותר לערוך רק בנסיבות מסוימות וכפי שמפורט בחוק.
באופן כללי, מומלץ לכל אדם לערוך צוואה כדי לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר לכתו. אם לא תערכו צוואה, לאחר מותכם הרכוש יחולק לפי ההוראות שנקבעו בחוק הירושה. עם זאת, יש מקרים בהם רצוי מאוד לערוך צוואה, לדוגמה עקב אחת מהנסיבות הבאות:
חוק הירושה מכיר ב-4 סוגי צוואות הנחשבות לקבילות מבחינה משפטית, וכן בצוואה הדדית:
החוק מכיר בשני מצבים המאפשרים לבטל צוואה, אפשרות אחת היא על ידי המצווה עצמו, ואפשרות נוספת באמצעות הגשת בקשה לביטול הצוואה על ידי אחד או יותר מהיורשים או על ידי אדם הרואה בעצמו כיורש לגיטימי. כל אדם שערך צוואה רשאי לבטלה בכל זמן ומכל סיבה. המצווה יכול לבטל את צוואתו באמצעות השמדת המסמך, מסירת הודעת ביטול בהתאם לדרך שבה הוא ערך את צוואתו, או על ידי עריכת צוואה חדשה המבטלת את צוואתו הקודמת. ככלל, בתי המפשט מעוניינים לכבד את רצונו של המצווה לאחר לכתו, כיוון שהגשמת רצונו באה לידי ביטוי בצוואתו ומהווה עיקרון חשוב בחוק הירושה. עם זאת, במצבים מסוימים בית המשפט יכול לבטל את כל הצוואה או חלקים ממנה, במיוחד אם יש הוראה לא ברורה, תנאי לא חוקי ולא מוסרי, או שיש הוראה שאינה ניתנת לביצוע.
אם בית המשפט מורה על ביטול כל הצוואה שהותיר אחריו המנוח – הירושה של המצווה תחולק בין היורשים על פי דין, כלומר לפי הכללים שנקבעו בחוק הירושה. כדי להימנע מביטול הצוואה או מביטול חלקים ממנה אין לוותר על ליווי משפטי של עורך דין צוואות.
כל אדם שערך את צוואתו בכתב יד, בפני עדים או בפני רשות, יכול לשמור את הצוואה שלו בכל מקום שהוא יבחר, לדוגמה כספת בבית, תיקיית מסמכים, משרד עורך דין מייצג ועוד. מצווה שרוצה להבטיח כי צוואתו תימצא, תוצג ותהיה מוגנת מפני פגעי הזמן, יכול להפקיד את צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה. כדי להפקיד את הצוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה, יש להתייצב פיזית במשרד של הרשם, אך כיום ניתן להפקידה גם מרחוק ובאופן מקוון. עדים לצוואה בעל פה חייבים על פי החוק להפקיד את זיכרון הדברים שהם ערכו לפי דברי המצווה אצל הרשם לענייני ירושה.
עריכת צוואות בעזרת המומחים של חברת עורכי דין פדר מבטיחה לכם שירות מקצועי על ידי עורכי הדין שלנו בעלי ידע משפטי מקיף ורב תחומי, וכל צוואה נערכת במקצועיות וברגישות, תוך התייחסות לשיקולים חוקיים, כלכליים ורגשיים, ותוך ירידה לפרטי פרטים. למידע נוסף, לכתיבת או הפקדת צוואה בעזרת עורך דין מיומן בענייני צוואות, ולשירות מקצועי בנושא צוואות וירושות – צרו איתנו קשר עוד היום! חברת עורכי דין פדר מסייעת לכם למנוע סכסוכי יורשים ולשמור על המשפחה.
עורך דין אופיר פדר הוא בן למשפחת עו"ד, אביו הוא השופט חנוך פדר ובעל תואר ראשון מטעם אוניברסיטת תל אביב, חבר בוועדת ההוצאה לפועל הארצית של לשכת עורכי הדין, מרצה בלשכת עוה"ד ובתוכנית שכר מצווה בנושאי פשיטות רגל והוצאה לפועל.
עורכת דין גלית שוקרון מרצה במרכז האקדמי פרס קורס חדלות פירעון, שותפה בחברת עורכי דין פדר, וראש מחלקת חדלות הפירעון מזה 13 שנים.